Detta med andningen

Jag har tidigare lagt upp ett par övningar om just andningsövningar. Men jag hittade även en liten lista på 7 tips hur man kan förbättra sin vardagsandning. Ärligt, tänker du på hur du andas? Hur du syresätter blodet? Hur gör du när du rider?
Andas är nog viktigare än vad de flesta av oss tror. Att kanske ta ett djupt andetag när vi galopperar eller travar kan göra att man kommer ner ännu mer i sadeln och kanske bli mer följsam i hästens rörelse, då man slappnar av. När jag sitter och rider, känner att jisses vad jobbigt det var idag, sitter jag och kör andningsövningar. Djupa andetag som då får mig att bli mer följsam så att jag inte bromsar hästen för att min kropp inte är tillräckligt avslappnad och med i just hästens rörelser. 

7 tips för bättre vardagsandning
(källa)

GÖR SÅ HÄR:

1. God hållning hjälper dig andas rätt. Stå på hela fotsulan, sänk axlarna, räta på ryggen och slappna av. Nu har du goda förutsättningar för att stå stadigt och andas riktigt.
2. Sträck på dig som en katt. Rör dig avslappnat och lekfullt. Och missa inte chansen till ett hjärtligt gapskratt. Rörelserna stimulerar automatiskt till djupare och friare andning.
3. Färre men djupare andetag, ända ner i magen, stressar av och ger ökad balans i kroppens system.
4. Andas genom näsan. Då fuktas, renas och värms inandningsluften på väg ner mot lungorna. Det är också lättare att andas djupt genom näsan.
5. Gäspa. Det minskar spänningar om vi är stressade, och piggar upp när vi är trötta.
6. Tre långa djupa andetag genom näsan är världens enklaste minimeditation. Inandningen skickar ut adrenalin i kroppen tillsammans med det syresatta blodet. Utandningen befriar kroppen från slaggprodukter och aktiverar lugn och ro-systemet.
7. Andas lugnt med kort inandning, lång utandning och vilopaus efter varje utandning. Det aktiverar det parasympatiska nervsystemet och gör kroppen redo för vila och sömn. 

Om man ska ta och beskriva ett par punkter som kan hjälpa en vid ridning så kan man t.e.x ta

punkt 2: att leka som en katt, omvandla det till att du kanske sitter på hästen. Vara följsam och smidig som en katt, att kunna vara med och framme till att följa hästen i det den gör. Att även våga le och skratta till när man rider hjälper till att göra en mer avslappnad. Att kanske börja gapskratta kanske gör att man blir lite för avslappnad och i det inte kanske klarar av att hålla ihop sin kropp haha!

punkt 3: färre behöver man kanske inte ta. Men så många som man känner att man behöver! Stressar man av så skickar man även de signaler till hästen, eller hur? Blir man mer avslappnad så blir det även lättare att kontrollera sin kropp och balans. Sitter jag rakt över hästen eller är det jag som sitter snett och gör att hästen blir sne? Andas och känn efter.

Så brukar jag tänka och använda mig utav. Man kan säkert omvandla fler punkter till just ridsammanhang men ville bara "översätta" ett par punkter som kanske kan hjälpa någon till att komma igång med det tänket. Vissa kanske tycker detta är dö-töntigt, men jag ville bara dela med mig av min erfarenhet!
Kommentarer
Postat av: Bonnie

Bra tips!

2011-01-21 @ 23:22:08
URL: http://teamkarlsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0