På rätt plats
Lär dig dressyrprogrammet och träna programdelar på en bana med exakt samma mått som du ska tävla på. Ta reda på var domaren sitter och hur rörelsen ser ut ur domarens perspektiv. Illustration: Hella Stening.Rätt rörelse på rätt plats
TRÄNINGSTIPS: När dressyrhästen är lydig och lösgjord, och går att ställa och forma i alla gångarter, är det dags att börja med teknikträning och att rida med mer precision. För att få bra poäng på tävling är det viktigt att du kan rida olika rörelser på exakt rätt plats.
Vad är teknikträning? Det är att öva på att rida hästen från punkt till punkt och på den linje som används i det dressyrprogram som du vill rida.
- Först och främst gäller att du är mentalt medveten om hur rörelsen ska utföras och att du teoretiskt vet vilka hjälper som gör vad, säger Mads Hendeliowitz.
- Du behöver veta hur rörelsen ska ridas både ur ditt eget perspektiv och ur domarens.
Träna helst på en bana som har samma mått som den bana du ska tävla på. Om du ska rida ett dressyrprogram på en bana med måtten 20 x 40 meter är det viktigt att du tränar på en sådan bana. Ta reda på exakt hur långt det är mellan olika bokstäver, och mellan hörn och bokstäver.
Skänkelvikningar och enkla byten är rörelser som ingår i de flesta lätta dressyrprogram. Här beskriver vi hur du kan öva på dem.
Viktigt med tekniken
Innan du rider skänkelvikning behöver du veta hur hästen rör sig rent tekniskt, hur mycket den ska vara ställd och så vidare. Dessutom behöver du ha kunskap om vilken funktion som de olika hjälperna har. Vad gör den inre respektive yttre skänkeln? Hur ska din vikt vara placerad?
- Den yttre skänkeln har en viktig funktion i skänkelvikningen eftersom den är framåtdrivande. Öva på att rida på exakt samma linjer som i programmet du ska rida. Sedan är det viktigt att veta var du har domaren och hur rörelsen ser ut från domarens synvinkel.
I Lätt A:1 och Lätt A:4 rids skänkelvikningen oftast på diagonalen. Om du har en häst som har lätt för att gå åt sidan kan du börja tidigt och se till att du verkligen visar att hästen korsar både fram- och bakben ordentligt. Det gör inte så mycket om du kommer tillbaka lite tidigare till spåret.
- Har du däremot en häst med stor gång som har svårt att flytta sig sidvärts är det bättre att du tvärar lite mindre. Kom ihåg att alltid variera rörelsen efter den häst som du rider på.
Enkla byten
Enkla byten rids i Lätt A:5 och Lätt A:6 genom att ryttaren vänder över ridbanan och gör en övergång till skritt vid X, följd av en ny fattning. Det är viktigt att du vet exakt hur många galoppsprång som du ska rida före avbrottet för att kunna göra övergången exakt vid X. Det ska vara lika många skrittsteg före som efter medellinjen.
Ställ gärna hästen något inåt både före avbrottet och i galoppfattningen för att få lite hjälp i övergången. I Lätt A-klasser är domarna vanligtvis placerade på kortsidan och ser därför inte om hästen är ställd eller inte. Räkna in de sista galoppsprången före avbrottet med "1-2-skritt" och var noga med att hästen inte tar några travsteg i avbrottet. I medelsvår B:3 sker det enkla bytet på medellinjen i riktning mot domaren - då är det viktigt att du har hästen rak.
Mads rekommenderar ryttare att rida olika delar ur programmet ungefär två dagar i veckan. Sedan är det lämpligt att rida grundläggande arbete under ett par ridpass för att exempelvis rätta till hästens form. Därefter är det dags att rida programdelar igen.
- Jag upplever att många ryttare slarvar med att rida övningar ur programmet. Det är viktigt att du vågar nöta på rörelserna. Rid gärna rörelserna spegelvänt ibland för att variera arbetet och för att undvika att hästen lär sig att förekomma ryttaren. Rid alltid övningarna på exakt rätt plats, inte en halvmeter före eller efter.
Ryttaren behöver hela tiden vara medveten om ekipagets styrkor och svagheter.
- Det är bättre att ta fram sina styrkor på tävling än att försöka dölja sina svagheter.
Mads bästa tips
* Lär dig dressyrprogrammet och öva på att rida från punkt till punkt.
* Se till att du vet rent tekniskt hur hästen ska utföra olika rörelser.
* Lär dig hur du ska använda dina olika hjälper och vilken effekt de har på hästen.
* Träna programdelar på en bana med exakt samma mått som du ska tävla på. Ta reda på var domaren sitter.
* Rid övningarna på exakt rätt plats.
* Träna på olika delar av programmet men variera genom att rida övningarna spegelvänt.
Lycka till!
Publicerad: 2010-04-08. Senast ändrad: 2010-04-08